În Duminica a doua din Postul Mare, cea a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Curchi.
Această Duminică poartă numele Sfântului Grigorie Palama şi a fost instituită o dată cu canonizarea sfântului în anul 1368. Cinstirea Sfântului Grigorie a fost rânduită alături de Duminica restaurării sfintelor icoane, ocupând împreună cu el un loc important și privilegiat în cursul anului bisericesc. Atât biruința asupra iconoclaştilor din secolul al IX-lea, cât şi cea asupra umaniştilor bizantini din sec. XIV, reprezintă triumful învăţăturii ortodoxe a îndumnezeirii omului, moştenită de la Sfinţii Părinţi.
„Cu toate că Sfântul Grigorie a trăit în secolul al XIV-lea, el are încă multe de spus vremurilor noastre, întrucât, aşa cum ştim, aceleaşi curente filosofice, teologice şi chiar sociale care prevalau pe vremea sa, predomină şi acum. De aceea, discuţiile ce au avut loc între Sfântul Grigorie Palama şi filosofii acelor vremi sunt de un mare interes şi acum. Sfântul Grigorie are foarte multe lucruri pe care omul contemporan le poate învăţa de la el”, ne spune IPS Hieroteos Vlachos.
Pentru Sfântul Grigorie Palama, îndumnezeirea omului nu e o simplă stare morală la care omul poate ajunge cu ajutorul filosofiei despre Dumnezeu, ci o realitate plină de har, care presupune curăţia inimii şi care este împlinită prin împărtăşirea de energiile necreate ale dumnezeirii. De aceea „cei curaţi cu inima” văd în mod real pe Dumnezeu, după cuvântul Domnului din „Fericiri”.
Fragmentul evanghelic care s-a citit în această Duminică ne vorbește despre Vindecarea slăbănogului din Capermanum. Mântuitorul Iisus Hristos îl vindecă pe slăbănog înainte ca acesta să-și manifeste dorința de a deveni sănătos și, mai mult decât atât, vindecă mai întâi cauza neputinței trupești, păcatul, atunci când i se adresează ca un părinte: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate îţi sunt păcatele tale!“ (Matei 9, 2)
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Episcopul de Orhei a vorbit despre faptul că adesea păcatele sunt cauza celor mai cumplite boli. Fiecare dintre noi are nevoie de vindecarea trupului și a sufletului. Pentru a primi acestea trebuie să ne refacem viețile, să pășim pe calea pocăinței și să cerem ajutor de la Bunul Dumnezeu.
„Vindecarea slăbănogului de către Domnul Hristos ne scoate în evidență nu doar o minune. Ni-L arată pe Acela Care dă harul iertării păcatelor celor care se apropie cu credință de El: „Și văzând Iisus credința lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!” (Marcu 2, 5). ” Multă lume aleargă după vindecare și sănătate, nu după iertare. E firesc ca oamenii să se îngrijoreze în situația în care ne confruntăm cu o epidemie, însă trebuie să ținem minte, că Mai înainte de a dori izbăvirea de această molimă, trebuie să-L dorim pe Dumnezeu ca cârmuitor al vieților noastre, căruia să nu uităm să-i cerem și izbăvire și vindecare prin rugăciune”, a subliniat Preasfințitul Siluan.