Astăzi 26 mai 2019 – Cu binecuvântatea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, în Duminică a V-a după Paști, în ziua prăznuirii Cuviosului Părinte Macarie de la Saharna, Mănăstirea „Sfânta Treime” a găzduit un serviciu divin oficiat de către Preasfințitul Siluan, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove alături de un numeros sobor preoțesc.
În dimineața zilei, cu deosebită dragoste, obștea mănăstirii Saharna, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Adrian (Baciu), căreia i s-a alăturat și numeroși pelerini, l-au întâmpinat pe Episcopul Orheiului.
La Vohodul mic, ieromonahul Vasilisc (Donica), a fost decorat de către Preasfințitul Siluan, cu dreptul de a purta Cruce de Aur, pentru activitatea sârguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova.
În cadrul serviciului divin, Episcopul Vicar dimpreună cu slujitorii coliturghisitori, s-a rugat Bunului Dumnezeu, cerând mijlocirea Cuviosului Macarie, pentru pacea și liniștea țării, pentru unire între oameni și ferirea poporului drept-măritor de toată primejdia cea văzută și nevăzută.
După Liturghie, PS Siluan înconjurat de soborul preoțesc a oficiat un Te – deum, iar mai apoi s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare, vorbind despre importanța și valoarea duhovnicească a mănăstirii Saharna – referindu-se în mod special la viața Cuviosului Macarie de la Saharna – primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică. De asemenea, Preasfinția Sa a apreciat în mod deosebit strădaniile părintelui stareț, pentru buna amenajare și lucrările desfășurate aici, dar în special pentru grija spirituală și slujirea jertfelnică întru propășirea duhovnicească a Mănăstirii, care se bucură astăzi de viețuitori vrednici, ce duc cu cinste tradiția Credinței Ortodoxe, fiind un exemplu pentru bunii creștini, dornici de alinare și îndrumare.
La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu) a mulțumit Preasfinției Sale pentru frumoasele și sincerele cuvinte de felicitare, menționând că toate câte se fac între zidurile mănăstirii se fac cu dragoste, menționând că și mai departe, cu ajutorul Domnului Iisus Hristos, va munci dimpreună cu obştea Mănăstirii, pentru binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Slujba divină a fost înfrumusețată de minunatele cântări interpretate de către corul Mănăstirii Saharna.