Sfinții Trei Ierarhi, făcliile care au răspândit lumina credinței, cinstiți în rugăciune la Mănăstirea Curchi

Ca cei ce ați fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.”

Miercuri, 12 februarie 2025, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Biserica Ortodoxă îi cinstește în mod deosebit pe marii ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, care au fost nu doar păstori înțelepți ai turmei lui Hristos, ci și modele desăvârșite pentru slujitorii Bisericii, dar și orice creștin. Acești mari sfinți sunt sărbătoriți nu doar la 12 februarie, ci și în alte momente ale anului, ca o mărturie a evlaviei și iubirii credincioșilor care le cinstește viața și învățăturile. Ei au fost daruri de neprețuit ale lui Dumnezeu pentru lume, oferind tot ce aveau pentru binele tuturor. Fiecare dintre ei a primit daruri cerești, mai presus de toate bogățiile pământești, devenind rugători pentru noi, la Tronul Ceresc, înaintea lui Dumnezeu.

În conștiința Bisericii, Sfinții Trei Ierarhi sunt recunoscuți ca învățători ai credinței ortodoxe, trăită în Sfânta Liturghie și mărturisită cu putere prin cuvintele și scrierile lor. Așa cum spune psalmistul: „În tot pământul a ieșit vestirea lor, și la marginile lumii cuvintele lor” (Psalmi 18, 4), învățăturile lor s-au răspândit pretutindeni. Acești mari sfinți nu au căutat cinste și onoruri, deși ar fi putut ocupa locuri de vârf în societate, dar au ales să slujească lui Hristos cu o dăruire totală, întărind Biserica în vremuri de încercare.

Chiar dacă fiecare dintre ei a fost înzestrat cu daruri și virtuți proprii, Sfinții Trei Ierarhi se unesc în credința dreaptă pe care au mărturisit-o și în angajamentul lor total în îndeplinirea responsabilităților sacerdotale și de arhipăstori. Această comuniune spirituală perfectă i-a legat nu doar între ei, ci și de toți sfinții Bisericii, cei dinaintea lor și cei care au venit după. Moștenirea lor duhovnicească este nemuritoare, iar sfințenia lor rămâne un far luminos pentru întreaga Biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *