Miercuri, 20 aprilie 2016, cu binecuvântarea PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Protopop de Orhei, a avut loc Seminarul de formare a competențelor psihopedagogice pentru profesorii de religie din cadrul Protopopiatului Orhei. Seminarul și-a desfășurat activitatea în incinta Instituției Publice L. T. „Onisifor Ghibu” din orașul Orhei.
Alături de profesorii de religie, la întâlnire au participat: Dl Conf. univ. dr. Vasile Timiș, Profesor al Facultății de Psihologie și Științele Educației și al Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, România; Dna. Dr. Valeria Goncear, Profesor în cadrul Universității de Stat din Moldova; Dna. Angela Levința, Șeful Cabinetului Metodic a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Dna. Rodica Agafian, responsabilă de învățământul religios din cadrul Direcției de Învățământ Orhei și Prot. Iulian Rață, Metodistul Protopopiatului Orhei.
În cadrul întrunirii, au fost abordate subiecte de o importanță majoră pentru activitatea didactică, precum: „Educația religioasă în copilărie și modelarea caracterului” ( Conf. Dr. Vasile Timiș) și „Strategii de consiliere a tinerilor cu tendință spre suicid” (Dna. Valeria Goncear). După prezentări, invitații au răspuns tuturor întrebărilor legate de subiectele abordate pe care le-au adresat profesorii.
De asemenea, în cadrul seminarului au fost dezbătute mai multe aspecte privind buna desfășurare a orei de religie, colaborarea profesorilor cu preoții din parohii, prezentarea proiectelor pentru clasa a VI-a, concursul „Vasile Lupu – personalitate creștină”, programat pentru 21 aprilie ora 14:00, în incinta Bibliotecii Publice „A. Donici” din Orhei, și nu în ultimul rând, necesitatea implicării preoților și a profesorilor de religie în activitatea didactică a Taberelor de vară din cadrul Protopopiatului Orhei.
Profesorii participanți și-au exprimat mulțumirea pentru organizarea de către protopopiat a unei asemenea întruniri foarte necesară și constructivă, întrucât informațiile prezentate de către cei doi raportori vor contribui atât la dezvoltarea și actualizarea cunoștințelor personale, cât și vor duce la o mai bună desfășurare a disciplinei religia.