Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Mănăstirea Curchi

„Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!”

De Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, sâmbătă, 15 februarie 2025, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

La 40 de zile după Nașterea Sa, Mântuitorul Hristos a fost dus la Templu pentru a se respecta rânduiala Legii. Biserica a rânduit ca acest eveniment să poarte denumirea de Întâmpinarea Domnului, deoarece, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat la Templul din Ierusalim și ținut în brațe de Dreptul Simeon, un om ales și luminat de Duhul Sfânt.

Conform tradiției, bătrânul Simeon a trăit 360 de ani până să vadă împlinindu-se prorocia lui Isaia: „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14). Împlinirea profeției e marcată de Sfântul și Dreptul Simeon prin rugăciunea „Acum slobozește”, care a rămas în cultul Bisericii, citindu-se la fiecare Vecernie, în amintirea celui care a văzut cu ochii săi mântuirea.

De ce spune Dreptul Simeon: «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace…»? Pentru că, din acest moment, el știe că moartea nu mai este veșnică. Cel care va învinge moartea deja S-a născut. De aceea, Simeon poate să adoarmă în pace, căci moartea nu este sfârșitul, ci începutul vieții veșnice în și prin Hristos.

„Simeon cântă cântare, Ana prorocește, Maica Domnului și Iosif se închină evlavios – pentru că unde este cercetarea dumnezeiască, acolo este raiul desfătării. Sufletul care L-a întâmpinat pe Domnul și a fost întâmpinat de El gustă o fericire mai presus de fire. Să râvnim acestor fericiți! Pentru că Domnul lor este și Domnul nostru. Cel ce S-a întâmpinat cu ei este gata să Se întâmpine și cu noi. Căci zice: «Mă voi sălășlui întru ei și voi umbla». Să ieșim înaintea feței Celui ce vine să Se sălășluiască întru noi, să-L întâmpinăm și vom fi întâmpinați de El. Atunci, duhul nostru se va bucura ca cel ce a găsit comoara care nu se împuținează și va cânta lui Dumnezeu cântările de laudă ale mântuirii,” ne îndeamnă Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Ierarhul Orheiului a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind că sărbătoarea Întâmpinării Domnului simbolizează întâlnirea dintre Vechiul și Noul Testament. În această zi, Legea veche se unește în templu cu Legea cea nouă a Duhului Sfânt. Mântuitorul Hristos împlinește porunca Legii vechi pentru a ne elibera de ea și, totodată, ne cheamă să trăim după Legea harului. Această sărbătoare ne îndeamnă să împărtășim bucuria Sfinților Simeon și Ana la întâlnirea cu Hristos în templu și să conștientizăm iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu, care L-a trimis pe Fiul Său în lume pentru mântuirea noastră.

Să ne asemănăm Dreptului Simeon și să-L întâmpinăm pe Hristos cu hainele nevinovăției, ale pocăinței și smereniei, cu dragoste față de semeni și față de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *