PS Siluan: să înmulțim rugăciunea către Maica Domnului, să ne rugăm să trimită pace lumii, lumii care este tulburată și chinuită de războaie, ură și neînțelegeri

“Astazi este incepatura mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu – Fiu Fecioarei se face si Gavriil Darul bine il vesteste…”.

De praznicul împărătesc al Bunei Vestiri PS Siluan al Orheiului, Vicarul Mitropoliei Moldovei și Egumenul Mănăstirii Curchi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi.

După intrarea Fecioarei Maria în Sfânta Sfintelor, unde a ajuns la îndumnezeire, la vederea Luminii dumnezeiești, a urmat ziua în care îngerul i-a vestit că-L va zămisli pe Hristos, că Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu va lua din ea firea omenească și Se va întrupa din ea, ca să mântuiască neamul omenesc.

Toate praznicele împărătești și ale Maicii Domnului au un conținut teologic foarte adânc și nu se reduc doar la o participare la slujbă. Scopul lor, după cuvântul Sfântului Simeon Noul Teolog, este să ne facă să simțim în inimile noastre „săltările în pântece ale lui Hristos.” Iar IPS Hierotheos Vlachos menționează: „Praznicul Bunei Vestiri nu se reduce la câteva gânduri sau speculații omenești, ci urmărește curățirea inimii, luminarea minții și îndumnezeirea. Depășirea plăcerii și a durerii reprezintă, de fapt, curățirea omului de patimi, iar nașterea lui Hristos într-o inimă feciorelnică, neîntinată de lucrarea patimilor, reprezintă îndumnezeirea ipostasului omenesc.”

Întrebat odată despre Maica Domnului, Cuviosul Paisie răspunde: „Ce să vă spun? Mă puneți într-o situație foarte grea. Ca să vorbească cineva despre Maica Domnului, trebuie să trăiască neîncetat harul părtășiei cu ea.”  Ortodoxia mărturisește totdeauna că a venera pe Maica Domnului, ca Născătoare de Dumnezeu, ține de un mod de viață, dăruit de Hristos Domnul. Aceasta ar trebui să fie pentru noi scopul trăirii unei astfel de sărbători.

În cuvântul de învățătura adresat celor prezenți, PS Siluan a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru întreaga omenire: „Conform învățăturii Bisericii noastre, astăzi are loc întâlnirea celor două Testamente, pentru că odată cu Bine Vestirea, se încheie cel Vechi și își ia începutul cel Nou, cel al mântuirii omului de către Dumnezeu. „Fie mie după Cuvântul Tău, Doamne!”, răspunde Fecioara Maria arhanghelului și din acest moment Dumnezeu cel Adevărat primește ființă omenească, pentru a lucrarea împăcarea noastră cu Dumnezeu Tatăl. Fiecare dintre noi suntem chemați să-L primim pe Dumnezeu în sufletele și să devenim cu ajutorul Lui dumnezei după har. Totodată, sărbătoarea de azi ne oferă prilejul să înmulțim rugăciunea către Maica Domnului ca să ne țină în grija ei de mamă, să fie rugătoare pentru noi, fiii și frații ei mai mici, să trimită pace lumii, lumii care este tulburată și chinuită de războaie, ură și neînțelegeri”.

Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *