„Înger viețuitor în trup te-ai arătat, proorocule, prin râvna cea pentru Dumnezeu și prin viața ta curată…”
În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.
În timpul Sfintei Liturghii, PS Siluan a hirotonit cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre, în treapta de ierodiacon pe monahul Artemie (Frunză), pe seama mănăstirii Hirova din raionul Orhei.
Figura Profetului Ilie marchează în mod profund istoria biblică. Faptele sale memorabile sunt relatate în cărţile Regilor (3 Regi 17‑19; 21; 4 Regi 1‑2). Profetul este prezent, de asemenea, în cartea profetului Maleahi, unde se anunţă venirea lui ca înaintemergător al venirii lui Mesia (Maleahi 3, 22‑23). Cea de‑a doua carte a Paralipomenelor (2 Paralipomena 21, 12‑15) se referă la existenţa unei scrieri a lui Ilie care îl condamnă pe Ioram, rege în Iuda. De asemenea, Isus Sirah face elogiul prorocului „care s‑a înălţat ca focul” (Isus Sirah 48, 1‑11), iar prima carte a Macabeilor (1 Macabei 2, 58) dă exemplu zelul său faţă de Lege.
Sf. Prooroc Ilie a fost unul dintre primii mari proroci ai lui Israel, în sensul deplin al cuvântului, căci proroc nu însemna doar înainte-văzător al celor viitoare, ci şi glas dojenitor în numele Celui Preaînalt, ca să nu se abată de la dreptate nici poporul, nici mai-marii lui. E bine să ai putere, dar e şi mai bine să nu ai nevoie de putere, întrucât adeseori aceasta corupe şi alienează. Totuşi, Ilie ştie că dragostea pentru oameni este cea mai subtilă putere din lume.
Sfântul Ilie este un exemplu de râvnă, dragoste şi slujire adevăratului Dumnezeu, un exemplu de stăruinţă în rugăciune, care este o cale de cunoaştere şi comunicare cu Dumnezeu. Totodată, Prorocul Ilie rămâne și astăzi un model de luptă împotriva idolilor, sub diferitele lor forme, a înfrângerii trufiei și a egoismului, îndemnându-ne, la smerenie şi viaţă simplă. Sfântul Prorocul ne amintește și de faptele milosteniei ca fiind cea care îi îmbracă pe cei goi şi îi hrăneşte pe cei flămânzi. El nu negociază când e vorba de credinţă şi nu îşi face calcule de imagine, ci mărturiseşte adevărul şi demască răul, spunând lucrurilor pe nume. Sfântul Ilie ne arată prin exemplul său puterea credinţei în Dumnezeu.