În Duminica a XXII-a după Rusalii, cunoscută și ca Duminica Samarineanului Milostiv, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
În timpul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, tânărul Condrea Ioan, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, a fost hirotonit diacon pe seama parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Piatra, r-ul Orhei.
Pericopa evanghelică a Samarineanului Milostiv (Luca 10, 25-37), citită în această zi, ne descoperă două adevăruri esențiale. În primul rând, Hristos Domnul este Cel care Se milostivește cel dintâi de omul căzut în păcate, oferindu-i prin Biserică mijloacele de ridicare din boala sufletului și a trupului. Sub chipul Samarineanului Milostiv, Sfinții Părinți L-au văzut pe Mântuitorul Hristos, a Cărui lucrare filantropică a inspirat de-a lungul veacurilor întreaga misiune de ajutorare a Bisericii.
Această pildă rămâne extrem de actuală, mai ales în vremea noastră, când tot mai puțini oameni își întorc privirea spre cei căzuți sau aflați în suferință. Deși cuvintele Evangheliei și ale Sfinților Părinți ne îndeamnă să fim sensibili la nevoile semenilor, de multe ori rămânem indiferenți la încercările și durerile lor.
Sfântul Grigorie Palama ne arată că mila lui Dumnezeu se dobândește prin străpungerea inimii: „Avem nevoie să simțim prin simțul pipăitului numaidecât durerea postului, a privegherii și a altora ca acestea, dacă vrem să ne îngrijim de rugăciune. (…) Aceasta aduce și începutul sfințitei străpungeri a inimii, prin care se șterg întinăciunile necurate de mai înainte și care face pe Dumnezeu mai presus de toate milostiv și înduplecat.”
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, sintetizând principalele învățături duhovnicești care se desprind din această Evanghelie. „Fragmentul evanghelic de astăzi ne învață că dragostea trebuie să fie călăuza vieții noastre. Doar prin dragoste putem merge spre desăvârșire și dobândi Împărăția Cerurilor. Pilda Samarineanului Milostiv este adresată fiecăruia dintre noi, pentru că toți suntem chemați să fim aproape de cei aflați în nevoie și suferință,” a subliniat Ierarhul Orheiului.
Dragostea față de aproapele și milostenia nu sunt simple vorbe, ci virtuți fundamentale ale unui bun creștin. O pildă plină de înțelepciune ne arată că zorile iubirii adevărate răsar atunci când, privind spre un străin, îl vedem ca pe un frate. În acel moment, noaptea egoismului ia sfârșit și începe ziua iubirii jertfelnice.
0