PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în Duminica a XXV-a după Cincizecime la Mănăstirea Curchi

„Să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare și să vă înnoiți în duhul minții voastre și să vă îmbrăcați în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu” (Efeseni 4, 22-24).

În Duminică a XXV-a după Cincizecime, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de soborul preoțesc al mănăstirii.

Pasajul evanghelic al acestei Duminici (Luca 18, 18-27) ne prezintă dialogul dintre Mântuitorul Hristos și un dregător bogat, care, deși păzea poruncile Vechiului Legământ, s-a împotmolit în fața chemării de a renunța la bogățiile sale pentru a-L urma pe Hristos. Acest episod subliniază pericolul pe care iubirea pătimașă de avere îl reprezintă pentru relația autentică dintre om și Dumnezeu.

Renunțarea la bogății nu este un simplu gest exterior, ci o transformare interioară profundă. Adevărata lepădare de avere presupune o schimbare a priorităților, astfel încât omul să nu mai fie preocupat de câștigurile lumești, ci să caute cu toată inima comuniunea cu Dumnezeu. După cum spune Sfântul Simeon Noul Teolog, credința ne dă puterea să vedem bogăția ca pe un nimic și să găsim în sărăcie adevărata comoară – cunoașterea lui Hristos.

Cuvintele Mântuitorului: „Cele ce sunt cu neputință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu” (Luca 18, 27) oferă o mângâiere tuturor celor care se tem că nu vor reuși să depășească obstacolele vieții. Această asigurare divină, oferită Apostolilor și tuturor celor care au lăsat tot pentru a-L urma, devine o chemare universală pentru fiecare dintre noi.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan a evidențiat că împlinirea poruncilor lui Dumnezeu presupune o nevoință continuă, menită să ne conducă spre dorința de a fi mereu alături de El. „Să-I cerem lui Hristos puterea sufletească necesară pentru a putea renunța la orice lucru care ne îndepărtează de El. Să-L așezăm în centrul vieții noastre, să-L iubim și să-I slujim cu toată ființa noastră. Nu doar averile sau bogățiile ne pot despărți de Dumnezeu, ci și orice lucru de care ne atașăm exagerat,” a subliniat Ierarhul Orheiului.

Iubirea pătimașă de avere este doar unul dintre obstacolele care ne pot ține departe de Dumnezeu. În realitate, orice patimă care domină viața noastră devine o piedică pe calea mântuirii. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, fiecare obstacol poate fi depășit, iar cei care aleg să-L urmeze pe Hristos primesc promisiunea vieții veșnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *