PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Vineri, 13 decembrie 2024, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, „cel întâi chemat”, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Sfântul Andrei, născut în Betsaida, un orășel din Galileea, a fost fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Petru. Înainte de a fi chemat de Hristos la apostolie, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind de la dascălul său Ioan: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29), Sfântul Andrei, lăsându-l pe Ioan, a urmat lui Hristos, zicând fratelui său Petru: „Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos” (Ioan 1, 41). Şi astfel, l-a atras şi pe Petru spre urmarea Domnului. Drept aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel întâi chemat.

Sfântul Andrei este un model al credinței statornice în fața greutăților acestei lumi. Viața și lucrarea sa sunt un exemplu viu de urmărire neîncetată a Mântuitorului, chiar și în fața suferințelor. Așa cum Hristos a biruit lumea prin iubirea Sa jertfitoare, la fel și Andrei, urmându-L până la capăt, a devenit „pescar de oameni” prin iubirea dumnezeiască, propovăduind cuvântul Evangheliei.

După o viață de misiune plină de roade, Sfântul Andrei și-a încheiat lucrarea în orașul Patra, din Peloponez, unde a continuat să predice și să săvârșească minuni, precum vindecarea Maximillei, soția prefectului roman Egeátis, și a slujitorului Stratocle. Aceste minuni l-au determinat pe prefect să-l aresteze și să-l condamne la moarte prin răstignire, în urma convertirii celor din casa sa la creștinism.

Sfântul Athanasie cel Mare ne spune despre Sfântul Apostol Andrei: „Acest fericit Andrei, umplând de har Ellada și totodată ținutul barbar, și prin minuni înduplecând neamurile spre credință, a fost trimis la cel mai mare luptător al necredinței, mă refer la Ahaia. Aici, pe mulți scriindu-i în ceruri, a fost predat crucii pentru credință. Și a imitat prin felul morții pe Stăpânul, pentru ca, prin comuniunea patimii să arate mărimea dorului. Crucea a fost înfiptă în mijlocul Elladei și Andrei a fost spânzurat pe ea, prin răstignirea lui propovăduind pe Cel răstignit, și prin cuie, crezând cuielor, și prin patimă, mărturisind patima. Aflându-se dincolo de viața aceasta muritoare, prin patima lui, a arătat și mai lucrătoare puterea învățăturii lui.”

Astfel, Sfântul Apostol Andrei rămâne un simbol al devotamentului și al jertfei pentru Hristos, iar viața sa ne cheamă și pe noi să urmăm cu credință și curaj calea Învățătorului, mărturisind în mod statornic adevărul Evangheliei, indiferent de obstacolele care pot apărea pe drumul nostru.

La final, a fost oficiat un Te-Deum, după care Ierarhul Orheiului a felicitat pe toți creștinii care poartă numele Sfântului Apostol, îndemnându-i să urmeze exemplul credinței și mărturisirii acestuia și să devină, la rândul lor, apostoli ai Bisericii dreptmăritoare.

Sfinte Apostol Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *