PS Siluan a participat la adunarea generală a stareților și starețelor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova

La reședința mitropolitană din municipiul Chișinău a avut loc Adunarea generală a stareților și starețelor din cuprinsul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, un eveniment eclesial de o deosebită importanță pentru viața monahală din Republica Moldova.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de cuvântul de salut rostit de episcopul-vicar, Preasfințitul Siluan de Orhei, președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri și Viață Monahală.

La ședință au participat episcopul-vicar Preasfințitul Filaret de Căpriana, Preasfințitul Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga, vicarul Eparhiei de Cahul și Comrat, stareți și starețe din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În prima parte a întrunirii, participanții au asistat la o serie de comunicări tematice, axate pe starea actuală a monahismului în Republica Moldova. Au fost prezentate patru comunicate, fiecare aducând în discuție aspecte esențiale ale vieții monahale:

  1. Egumena Epistimia (Goncearenco), stareța sfintei mănăstiri Suruceni, a vorbit despre „Călugărul, împlinitor al scopului vieții umane, care este sfințenia”.
  2. Arhimandrit Paisie (Cecan), starețul sfintei mănăstiri Noul-Neamț (Chițcani), a prezentat „Crâmpeie din viața Sf. Paisie Velicicovschi”.
  3. Maica Iustina de la sfânta mănăstire Marta și Maria a comunicat despre „Monahismul, între tradiție și modernism”.
  4. Arhimandrit Nectarie (Gherman), starețul sfintei mănăstiri Horești, a expus tema „Ava Sofian Boghiu – Cuviosul cel bun și plin de blândețe”.

În a doua parte a întâlnirii, adunării i s-a alăturat ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova. În cuvântul său duhovnicesc, ÎPS Vladimir a subliniat că scopul Bisericii și al monahismului este calea către Împărăția Cerurilor. Înaltpreasfinția Sa a exprimat bucuria sa pentru propășirea și dezvoltarea mănăstirilor din Moldova, evidențiind munca asiduă de peste trei decenii care a dus la rezidirea și înființarea de noi mănăstiri și schituri, precum și la formarea de noi duhovnici și ostenitori.

Mitropolitul a accentuat unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, menționând că aceasta nu face diferență între etnii și că rugăciunile se rostesc în diverse limbi, inclusiv română, slavonă veche, găgăuză și bulgară, pentru a reflecta diversitatea popoarelor ortodoxe din țară.

La finalul întrunirii, PS Siluan a mulțumit ÎPS Vladimir în numele tuturor obștilor monahale din țară, reiterând angajamentul sfintelor mănăstiri și schituri de a continua munca și rugăciunea cu devotament și credință, inspirate de exemplul și îndrumările Mitropolitului Vladimir.

Cu ocazia apropierii zilei de 22 mai, când Biserica Ortodoxă cinstește mutarea moaștelor Sf. Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în Bari, și cu prilejul aniversării a 50 de ani de slujire sacerdotală a ÎPS Vladimir, fiecare mănăstire a primit în dar din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova câte o icoană din lemn natural cu chipul Sf. Ierarh Nicolae și un volum de 40 de acatiste închinate Maicii Domnului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *