Sfântul Mare Mucenic Gherorghe, Purtătorul de Biruință, a fost sărbătorit joi, 6 mai 2021, la Mănăstirea voievodală Căpriana.
Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Căpriana a împlinit astăzi 116 ani de la prima sfințire, ce a avut loc în anul 1905.
Serviciul divin a fost oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.
Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretarul Sinodului BOM, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana și un sobor preoțesc.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Mănăstirii Căpriana.
La sărbătoarea de astăzi au onorat cu prezența: Dl Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii din România, Dna Lilia Pogolșa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Dna Monica Babuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Dl Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, Dl Petru Mihalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dna Lăcrimioara Stratulat, Director al Complexului Muzeal „Moldova” din Iași, Dna Maria Geba, Manager de proiect EnCaMo, Iași, Dl Gheorghe Postică, Prof. univ. dr. ex-vice Ministru și Dl Ion Scutaru, Primar al s. Căpriana.
După Sfânta Liturghie a urmat slujba de sfințire și inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana – Sfântul Ierarh Gavriil.
Muzeul Mănăstirii găzduiește piesele recuperate, în 2016, din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Vestigiile arheologice au fost restaurate la Iași, loc în care sunt expuse în premieră.
Înaltul ierarh a păstorit în Basarabia între 1812 și 1821. A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic şi prima tipografie unde s-au tipărit cărţi în limba română pentru bisericile din Basarabia şi Ţinutul Hotinului.
Pentru canonizarea Mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta sa de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape 2 secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.
Inventarul textil a fost cel mai numeros. Grămezile de pânză fragilă și plină de cute, amestecată cu pământ, rădăcini de copac și resturi provenite din mediul de înhumare s-au preschimbat în Laboratoul de Restaurare în exponate inestimabile.
Sacosul Mitropolitului Gavriil a fost realizat dintr-o țesătură de mătase bogat ornamentată, în care se găsesc și fire de argint, avea la una dintre mâneci trei petece pe căptușeală – semn al purtării îndelungate.
După aproape cinci ani de muncă migăloasă, specialiștii ieșeni au redat patrimoniului cultural universal un tezaur valoros.
La finalul ceremoniei de inaugurare a urmat vizitarea expoziției Valorificarea patrimoniuui eclesiastic unic de la Mănăstirea Căpriana.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media