Pastorala Preafericitului Patriarh Kiril la Învierea Domnului 2014

Iubiți întru Domnul Preasfințiți Arhipăstori,

Cinstiți slujitori și nevoitori,

Dragi frați și surori!

 

În această zi vestită și sfântă, când toată lumea cea văzută și nevăzută (vezi Canonul Sfintelor Paști), îl proslăvește pe Începătorul vieții și Biruitorul morții, vă adresez tuturor din inimă salutul pascal:

HRISTOS A ÎNVIAT!

Din an în an, vestea cea mare a Învierii sună biruitor, îndemnându-ne să aducem laudă Domnului și mântuitorului, care moartea cu moarte a călcat și ne-a făcut părtași ai vieții veșnice. Celebrând această sărbătoare a sărbătorilor și praznic al praznicelor, rememorăm cu deosebită trăire duhovnicească jertfa de răscumpărare a Mântuitorului lumii, Chinurile Sale de pe Cruce și luminata Lui Înviere. Paștile nu este o oarecare legendă frumoasă, nici teorie teologică și nici tributul pentru o tradiție populară stabilită în trecutul îndepărtat. Acest eveniment este însăși esența și nucleul creștinismului. Aceasta este biruința pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu.

Din timpul Apostolilor până astăzi, Biserica propovăduiește despre Învierea lui Hristos ca despre cea mai mare minune din istoria omenirii. Ea vorbește despre această minune nu numai ca un fapt evanghelic, dar – ce este deosebit de important – ca despre un eveniment crucial pentru toți cei care au primit binecuvântarea pascală. Această sărbătoare are o legătură directă cu fiecare dintre noi, or, Învierea lui Hristos, prin care Dumnezeu a răscumpărat lumea decăzută – este cea mai mare bucurie pe care o poate trăi omul. Cât de complicată nu ar fi viața noastră, oricare nu ar fi greutățile care ne învăluie, oricare nu ar fi mâhnirile pe care le suportăm din pricina oamenilor și din pricina nedreptăților acestei lumi – toate sunt nimic pe lângă acea bucurie spirituală și acea speranță întru viața veșnică, pe care ni le dăruiește Domnul.

După cuvântul Apostolului Pavel, Cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va face vii și trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Său care locuiește în voi (Romani 8, 11).

În luminoasa zi a Învierii lui Hristos, sufletele a milioane de credincioși se vor umple de recunoștință pentru Ziditor și existența noastră pământească va căpăta un sens adevărat. Paștile Domnului constituie marele triumf al vieții, al biruinței asupra morții, care aduce dragoste, pace și transformare duhovnicească.

Prin prăznuirea Paștilor, de fiecare dată deschide o nouă perioadă în viați noastră, or, Dumnezeu Cel Înviat înnoiește natura umană, întărește în încercări, dă puteri pentru săvârșirea faptelor celor bune.

Veste Pascală, care a schimbat cursul ulterior al istoriei lumii, ne îndeamnă spre schimbarea moravurilor și înnoire spirituală – atât de necesare societății contemporane. Această veste aduce aminte tuturor oamenilor despre izvoarele creștinismului, precum și despre Împărăția Veșnică ce va să vie, unde “Dumnezeu va fi toate în toți” (I Corinteni 15, 28).

În zilele luminoase ale triumfului pascal, suntem chemați să împărtășim bucuria noastră cu rudele și apropiații, manifestându-ne față de ei dragoste prin fapte și mărinimie. Această este tradiția consfințită de veacuri, prin care ne mărturisim apartenența la moștenirea lui Hristos și credința că cu adevărat a înviat Domnul.

Acum, ca și înainte, Biserica Ortodoxă Rusă săvârșește cu râvnă misiunea ei salvatoare, propovăduind neîncetat adevărul lui Dumnezeu, afirmând însemnătatea netrecătoare a Evangheliei, chemând la pace și înțelegere, slujind unității spirituale a popoarelor care trăiesc în țările aflate sub jurisdicția pastorală a Patriarhiei Moscovei.

Astăzi ne rugăm îndeosebi pentru popoarele Rusiei și a Ucrainei, pentru ca să se instaureze pacea în mințile și în inimile fraților și surorilor de sânge și credință, pentru restabilirea legăturilor pierdute și a colaborării atât de necesare.

Mărturisind iubirea lui Hristos, cea mai presus de cunoștință (Efeseni 3, 19), creștinismul unește oamenii, depășind granițele naționale, culturale și statale, or, Lumina Cea adevărată luminează pe tot omul (Ioan 1, 9).

Fie ca Dumnezeu Cel Înviat să ne dăruiască cu toate cele trebuincioase pentru a petrece mai departe viața pământească spre folosul sufletului, luând aminte al înalta responsabilitate creștinească și la chemarea de a zidi în noi și în cei din jurul nostru credință nestrămutată, dragoste sinceră și speranță de nezdruncinat. Fie ca bucuria acestei sărbători să ne întărească și să ne inspire spre săvârșirea faptelor celor bune, să ne dea bărbăție și puteri, ca în mijlocul valurilor vieții acesteia să ne putem păstra răbdarea și calmul, stând fermi împotriva ispitelor, depășind, după cuvântul Cuviosului Serghie de Radonej, discordia acestei lumi.

Lumina slavei răspândită de mormântul purtător de Viață, să fie cu noi și să ne umple inimile, revărsându-se asupra celor apropiați și îndepărtați și asupra tuturor celor care vor avea nevoie de atenția și susținerea noastră.

Felicitându-vă pe toți cu ocazia marelui praznic al Sfintelor Paști, vă doresc bogate daruri duhovnicești, tărie trupească și ajutor de sus în urmarea biruitoare a lui Hristos. Amin.

+ KIRIL,

PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI AL ÎNTREGII RUSII

Moscova,
Sfintele Paști,
anul 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *