Duminică, 4 mai 2025, Orheiul a fost, pentru câteva ore, capitala valorilor tradiționale ale familiei. În a III-a Duminică după Paști, Vicariatul Orhei, în parteneriat cu autoritățile raionale și municipale, a organizat cea de-a patra ediție a Marșului pentru Familie, un eveniment deosebit, care a unit numeroși credincioși în sprijinul familiei tradiționale.
Așa cum orice lucru bineplăcut Domnului se începe cu o rugăciune, evenimentul a debutat cu un moleben pentru bunăstarea Familiilor săvârșit de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan la Catedrala Episcopală „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din municipiul Orhei.
După rugăciune, mulțimea s-a îndreptat într-o procesiune espre Monumentul Domnitorului Vasile Lupu, situat în centrul orașului. La eveniment au participat slujitori ai Vicariatului Orhei, Președintele Raionului Orhei, d-ul Vasile Adașan, Primarul Municipiului Orhei, d-na Tatiana Cociu și numeroși credincioși. Împreună, aceștia au depus flori la monumentul care simbolizează tradiția și istoria regiunii, în semn de respect față de valorile istorice și culturale ale neamului.
Preasfințitul Siluan a adresat un mesaj deosebit de emoționant celor prezenți. În cuvintele sale, Ierarhul a subliniat importanța familiei ca „biserica de acasă”, un loc sfânt unde se cultivă valori esențiale pentru o lume mai bună.
Într-o perioadă în care familia tradițională se confruntă cu provocări tot mai mari, evenimentul a fost un apel la unitate și la reafirmarea valorilor care formează fundamentul unei societăți stabile. Familia, ca „biserică de acasă” și ca celulă primară a Bisericii, este un loc sacru în care dragostea și respectul față de Dumnezeu sunt învățăturile ce se transmit din generație în generație. Familia este o icoană vie a Sfintei Familii, în care fiecare membru își împlinește rolul pentru a sprijini și afirma valorile fundamentale ale credinței ortodoxe.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert festiv, în care participanții s-au bucurat de un program artistic dedicat tradițiilor și valorilor familiale, în semn de încheiere a unei zile de neuitat, plină de rugăciune, speranță și bucurie.