„Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu…” PS Siluan, Episcopul Orheiului, a oficiat Sfânta Liturghie din Joia Mare la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în dimineața zilei de joi, 17 aprilie 2025, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din municipiul Chișinău.

Ziua de azi ne aduce aminte de evenimentele de o profunzime copleșitoare petrecute în Joia Mare: instituirea Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină, spălarea picioarelor Apostolilor de către Domnul Hristos, rugăciunea Arhierească din grădina Ghetsimani și vânzarea Sa de către Iuda.

Un aspect liturgic aparte este săvârșirea Proscomidiei speciale, în cadrul căreia se scoate un Agneț destinat pregătirii Sfintei Împărtășanii pentru întreaga perioadă a anului, în special pentru bolnavii ce au nevoie de comuniune grabnică și pentru pruncii nou-botezați. Acest Sfânt Agneț va fi consacrat și așezat în chivotul de pe Sfânta Masă în ziua de marți din Săptămâna Luminată.

Dar Cina cea de Taină nu este doar un eveniment istoric, o simplă amintire a unei seri de comuniune între Mântuitorul și ucenicii Săi. Nu este o reconstituire simbolică a unui moment trecut. Este o trăire reală, prezentă, actualizată în fiecare Liturghie, prin care ne împărtășim cu adevărat din Trupul și Sângele lui Hristos – Mielul nostru pascal. Așa cum spunea Pr. Prof. John Behr, nu este vorba de o masă prietenească, ci de o părtășie adâncă cu slava lui Hristos, înțelegând că slava Lui se descoperă prin Cruce și prin jertfă.

A trăi această zi înseamnă a intra cu toată ființa noastră în taina Cinei și a Întrupării iubirii divine. Fiecare Sfântă Liturghie ne oferă prilejul nu doar de a ne aminti de evenimentele mântuitoare, ci de a le trăi și de a pregusta din Împărăția Cerurilor. Așa cum spunea Arhimandritul Emilianos Simonopetritul, Liturghia este fereastra prin care putem vedea cerul – un loc în care ne înfruptăm din realitățile cerești și ne unim cu Hristos.

Astfel, Sfânta și Marea Joi nu este doar o zi de comemorare, ci o chemare vie la comuniune, la jertfă și la înțelegerea profundă a iubirii divine care ne cheamă mereu „să fim una întru El”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *