Vineri, o8 octombrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan a ofiaciat Slujba Sfintei Liturghii și sfințirea sfântului prestol în cinstea Sf. Cuvios Serghie de Radonej de la mănăsătirea Nicoreni.
În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat a fost întâmpinat de starețul mănăstirii Arhimandritul Vlasie (Ușurelu).
În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Cozma, viețuitor al Sfintei mănăstiri Nicoreni a fost hirotonit ierodiacon.
Sfântul Serghie de Radonej s-a născut în satul Varnița, lângă Rostov pe 3 mai 1314, din părinți binecredincioși, Chiril și Maria (prăznuiți pe 28 septembrie). Dumnezeu l-a ales încă din pântecele mamei sale pentru slujba Sa.
În viața Sfântului Serghie este consemnată întâmplarea dinainte de nașterea sfântului, când mama sa, Sfânta Maria, a mers la Sfânta Liturghie în timpul căreia ea și cei ce se rugau acolo au auzit cum pruncul aflat în pântecele mamei sale a plans de trei ori: înainte de citirea Sfintei Evanghelii, în timp ce se cânta Heruvicul, și atunci când preotul a zis: „Sfintele Sfinților”.
Când s-au împlinit zilele și Sfânta Maria a născut un fiu, i-au pus numele Bartolomeu.
În anul 1328, părinții Sfântului Serghie s-au mutat de la Rostov la Radonej. După ce fiul lor cel mare s-a căsătorit, Chiril și Maria au primit schima monahală la Mănăstirea Khotkov (nu departe de Radonej), cu puțin înainte de moartea lor.
Pe 7 octombrie 1337, Bartolomeu a fost tuns în monahism de către egumenul Mitrofan, luându-și numele Sfântului Mucenic Serghie (7 octombrie). Suferind ispitele și aparițiile demonilor, Sfântul Serghie a crescut duhovnicește. Treptat, a devenit cunoscut de călugări, care au început să vină ca să-i ceară sfat. Sfântul Serghie i-a acceptat pe toți cu dragoste, ajungând să formeze o mică mănăstire cu doisprezece călugări.
Despre viața și activitatea acestui mare sfânat a vorbit în predica sa PS Siluan în predica din cadrul liturghiei, menționând-l ca pildă de nevoitor și călugăr pentru cei care vor să pornească pe calea monahismului.