După îndelungi și asidue lucrări de reparație, la Sfânta Mănăstire Curchi a fost sfințită Catedrala așezământului monahal, cu hramul în cinstea Nașterii Maicii Domnului.
Emblematicul eveniment s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, a Preasfințitului Episcop Anatolie de Cahul și Comrat, a Preasfințitului Episcop Nicodim de Edineț și Briceni și a Preasfințitului Episcop Ambrozie de Neftekamensk și Birsk.
Întâistătătorul și Arhiereii au fost întâmpinați cu deosebită dragoste creștinească de către Părintele Stareț Arhimandrit Siluan (Șalaru), de numeroși slujitori și de un număr impresionant de pelerini din toate colțurile țării, precum și de peste hotare.
Slujba a început cu sfințirea lăcașului de închinăciune de către ÎPS Mitropolit Vladimir, după care a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat, alături de pelerini, reprezentanți ai administrației publice locale și aleși oaspeți, printre care și ctitorul principal din ultimii ani al Mănăstirii Curchi, domnul Vlad Filat.
După Liturghie, slujitorii și poporul în frunte cu Arhipăstorul lor, au înconjurat monumentala Catedrală, cu citirea Evangheliei, iar mai apoi, a fost oficiat un Te-Deum de mulțumire către Bunul și Îndurătorul Dumnezeu, pentru ajutorul și ocrotirea cerească.
Adresându-se celor prezenți, Vlădica Vladimir, l-a felicitat pe părintele Siluan dimpreună cu întreaga obște, precum și pe toți creștinii, pentru ducerea la bun sfârșit a acestor importante lucrări de restaurare, prin intermediul cărora, frumoasa biserică și-a recăpătat deplina splendoare și măreție de altă dată, fiind cu adevărat o nestemată a Ortodoxiei Moldave și o adevărată emblemă a Mănăstirii Curchi.
Totodată, Mitropolitul i-a adresat cuvinte de recunoștință Domnului Vlad Filat pentru bunăvoința și aportul adus la realizarea acestei mari lucrări de ctitorire, prin finanțarea picturii interioare demne de o Catedrală și prin înfrumusețarea acesteia cu deosebite podoabe bisericești.
La rândul său, Domnul Filat s-a arătat împlinit și bucuros de a vedea înfăptuită această năzuință de ani de zile, declarându-și speranța că și de acum înainte, Sfânta Mănăstire Curchi să fie locul unei adevărate trăiri a credinței strămoșești și adevărat centru de revitalizare duhovnicească a neamului nostru.
În alocuțiunea sa, ctitorul principal a mai subliniat faptul că pentru a-și păstra verticalitatea și identitatea, poporul trebuie să rămână bine ancorat în învățătura Bisericii Ortodoxe.
Vădit emoționat, Părintele Stareț și-a exprimat profunda recunoștință față de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, pentru susținere părintească și îmbărbătare duhovnicească, față de Episcopii prezenți pentru rugăciuni și bunăvoință, față de Domnul Vlad Filat pentru disponibilitate și suport considerabil, vital reconstrucției Catedralei, precum și tuturor confraților de slujire și credincioșilor pentru ajutorul acordat permanent.