Astăzi, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală.
Praznicul de astăzi al „Intrării Maicii Domnului în Biserică” a fost cinstit cu multe emoții și bucurii duhovnicești la catedrala episcopală din Orhei.
Astăzi este sărbătoarea Intrării sau Aducerii Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă „ceea ce se face văzută”, închinarea ei Domnului sau începutul viețuirii ei cu Dumnezeu. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă sărbătoare închinată Maicii Domnului, înscrisă în calendar din secolul al VI-lea, după ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia împăratului Iustinian, o Biserică numită „Sfânta Maria cea Nouă”. Este unul din cele douăsprezece Praznice Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, prăznuit la 21 noiembrie /4 decembrie.
Cu acest prilej, Preasfințitul Siluan – a mângâiat credincioșii prezenți cu o predică de suflet, înnchinată Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Preasfinția Sa, a îndemnat pe toți să-și pună nădejdea în Maica Domnului care este grabnic ajutătoare a tuturor necăjiţilor. „Să-i urmăm cât putem exemplul, ca să avem și noi parte de binecuvântarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie să alergăm întotdeauna la Ea, în rugăciunile noastre, la Atotputernica noastră Apărătoare”, a menționat PS Siluan.
Ne gândim la Maica Domnului ca la ceea ce este mai presus de minte și de cuvânt, căci ni se spune: „Pe tine, Maica lui Dumnezeu, cea mai presus de minte și de cuvânt, care ai născut negrăit sub ani pe Cel fără de ani, credincioșii, te mărim”.
La încheierea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele și Preacinstitele Taine ale Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cinstitul Său Trup și Scumpul Său Sânge.
Slujba divină a fost înfrumusețată de minunatele cântări interpretate de către corul mănăstirii Curchi condus de dl Dumitru Buga.
Pentru ca bucuria sărbătorii de astăzi să nu fie umbrită de post – Biserica a rânduit ca pe 4 decembrie să fie dezlegare la pește.
Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.
Serviciul de presă al Vicariatului de Orhei