„În Botez şi în Mirungere, omul primeşte de la Duhul Sfânt plămada sfinţeniei cu care va trebui să-şi plămădească tot sufletul şi trupul lui prin exercitarea virtuţilor evanghelice.” (Sfantul Iustin Popovici)
În Duminica a I-a după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
În această Duminică îi prăznuim pe toți „cei ce au făcut pământul cer cu strălucirea faptelor bune, cei ce au urmat vieții lui Hristos, cei ce au umblat pe calea cea mijlocitoare de nemurire, cei ce au curățit patimile oamenilor cu lucrarea harului, cei ce s-au luptat vitejește, într-un suflet, în toată lumea” (Penticostar, Duminica Tuturor Sfinților, Stihirile laudelor). Îi cinsim pe Sfinți, prăznuindu-i, cinstindu-i, dar mai ales urmându-le viașa, căci toți suntem chemați la sfințenie. Porunca se află în textul sfânt: „Fiți sfinți!” (1 Pet. 1, 16; Lev. 11, 44). Iar Mântuitorul ne îndeamnă: „Drept aceea, fiţi voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este!” (Mt. 5, 48).
„Cei ce se împărtășesc, la măsuri diferite, de sfințenia lui Dumnezeu sunt numiți de Apostolii Domnului „sfinți”. Nimeni nu este îndepărtat de la chemarea vieții celei sfinte, care are felurite măsuri și chipuri de petrecere. De vreme ce Harul lui Dumnezeu ce sălășluiește în sfinți se revarsă și asupra trupului, precum și a întregii făpturi necuvântătoare, și trupurile lor se sfințesc, după cum și locurile unde au petrecut sau au fost îngropați au într-însele harul lui Dumnezeu. Câți se fac părtași energiei-lucrării îndumnezeitoare a lui Dumnezeu devin temple ale Duhului Sfânt, oricare ar fi locul unde își săvârșesc petrecerea și slujirea, indiferent de îndeletnicirea sau de chipul viețuirii lor,” menționează Ierótheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului,
După citirea pericopei evanghelice PS Siluan a adresat un cuvânt de învățătură vorbind despre Sărbătoarea de azi, îndemnându-i pe cei prezenți la cinstirea Sfinților și urmarea exemplului vieții lor. „Sfinții sunt rodiri ale lucrării Duhului Sfânt în lume. Sfinții sunt stelele noastre călăuzitoare către Împărăția Cerurilor. Sunt frații noștri mai mari și pildă vrednică de urmat pentru noi toți. Să-i cinstim și să le înălțăm rugăciuni, nădăjduind ca pentru rugăciunile lor Bunul Dumnezeu să ne învrednicească să le urmăm exemplul și să ajungem la scopul vieții noastre creștine: sfințenia,” a menționat Ierarhul Orheiului.
Sfințenia este o problemă de relație, nu de posesiune, nu o problemă de a avea, ci de a fi. Este ceva dinamic, ceva viu deoarece Izvorul sfințeniei nu e pe pământ, nu ține de ceva ce am făcut noi. Izvorul sfințeniei este dincolo de lumea aceasta. Este Dumnezeu și toată revărsarea de sfințenie este lucrarea Duhului Sfânt. Prin Duhul Sfânt se stabilește o relație între oameni și Dumnezeu și o adevărată relație între oameni. Sfințenia este a lui Dumnezeu și El revarsă această sfințenie peste cei care sunt în legătură cu El.