În Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, cea a Cincizecimii, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu slujba Vecerniei în Biserica principală a mănăstirii Curchi, catedrala cu hramul Naşterea Maicii Domnului.
În cea de-a cincizecea zi după Înviere serbăm Pogorârea Duhului Sfânt sau Duminica Mare, denumită așa pentru importanţa ei în istoria mântuirii. Evenimentul pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli este istorisit în cartea ,,Faptele Apostolilor” , unde se spune că în ziua Cincizecimii iudaice „toţi apostolii erau adunaţi la un loc şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.
Odată cu Cincizecimea, cu coborârea Duhului Sfânt, istoria umanitătății intră într-o altă fază. Este perioada descrisă de Sfântul Grigorie Palama, marele athonit, Arhiepiscop de Tesalonic și teolog al luminii celei necreate, cu urmatoarele cuvinte: “Este timpul în care Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, urcă la cer și Se coboară; Se coboară pentru a uni cele de jos cu cele de sus, a împreuna cerul și pământul, întemeind Biserica pămntească și cerească, intru slava iubirii Sale de oameni.“ În Duminica Cincizecimii începe şi istoria Bisericii, când după predica Apostolilor s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli.
În această zi prăznuim „Paştile cele de foc” şi simţim cum cerul aplecat spre pământ schimbă toată făptura, iar „Duhul lui Dumnezeu locuieşte în noi” (I Cor. 3, 16). De aceea, să ne străduim să facem din fiinţa noastră „templu al lui Dumnezeu”.
După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța Duminicii de astăzi. „În Duminica Cincizecimii începe istoria Bisericii, când după predica Apostolilor s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim. Duhul Sfânt, promis de Mântuitorul Hristos, a coborât asupra ucenicilor, și i-a făcut lumunători și propovăduitori ai Sfintei Evanghelii. Duhul Sfânt i-a sfințit și i-a întărit. El lucrează și astăzi în Biserica dreptmăritoare și îi sfințeșete pe toți cei care-și doresc o viață în Hristos, ” a menționat Preasfinția Sa.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor” sau Vecernia Rusaliilor, săvârșită de PS Episcop Siluan, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, PS Siluan i-a felicitat pe toți cu prilejul sfintei sărbători, dorindu-se ca lumina sărbătorii să le umple existența de bucuria duhovnicească a întemeierii Bisericii dreptslăvitoare.
„Vino, lumină adevărată, vino, viață veșnică, vino, taină nerostită, comoară fără de nume, chip dincolo de orice înțelegere, bucurie fără de sfârșit, vino, lumină neînserată, așteptare neînșelătoare a celor ce vor aduce mântuirea! „