Creştinii ortodocşi se află astăzi, 8 septembrie 2019, în Duminica a XII-a după Rusalii, zi în care la Sfânta Liturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei (cap. 19, vs. 16 – 26) care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu un tânăr bogat.
În această Duminică, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a liturghisit cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.
Evanghelia duminicii de astazi ne istorisește despre un tânăr bogat care vine la Mantuitorul Iisus Hristos și i se adreseaza: „Învățătorule Bun, ce bine să fac ca să am viață veșnică?” (Matei 19, 16).
Mântuitorul îi răspunde: „De vrei să intri, păzește poruncile” (cf. Matei 19, 17). Atunci tânărul a întrebat: „Care?” Iar Mântuitorul Iisus Hristos răspunde citând poruncile principale din Vechiul Testament, și anume: „Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; Cinstește pe tată-l tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 19, 18-19). Atunci tănarul I-a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din copilaria mea” (Matei 19, 20). Mântuitorul adaugă un sfat: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te și vinde averea ta, dă-o saracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi (Matei 19, 21). La auzul acestui sfat, tânărul bogat, care împlinise în viața lui poruncile din Vechiul Testament, a plecat întristat, căci avea multe avuții (cf. Matei 18, 22).
Sfântul Ioan Gură de Aur, tâlcuind această pericopă, arată că tânărul a venit la Hristos cu inima bună și râvnitoare, dar a venit la El nu ca la Fiul lui Dumnezeu, ci ca la un înțelept. Spre deosebire de alții care veniseră să-L ispitească, să-L prindă în cuvânt ori să fie vindecați ei sau cei apropiați ai lor, tânărul bogat a venit să-L întrebe de viața veșnică. Este exclusă orice viclenie sau ipocrizie a tănărului, întrucât în final vedem că el a plecat întristat.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan a subliniat faptul că împlinirea poruncilor lui Dumnezeu este o nevoință continuă, care trebuie să ne ducă la simțirea și la vederea lui Dumnezeu. Adică la viața duhovnicească. Poruncile Lui nu sunt doar exerciții de disciplinare ale trupului și ale sufletului, ci și unelte ale transfigurării întregii noastre ființe. Adică ele atrag slava lui Dumnezeu în noi, prezența Lui vie în noi, care ne schimbă în mod dumnezeiesc.
Totodată PS Siluan i-a felicitat pe cei care poartă numele sfinților Mucenici Adrian și Natalia, dorindu-le ca acești sfinți să le fie pilde vrednice de urmat în mărturisirea și trăirea credinței.
După Rugăciunea Domnească, creștinii care au primit dezlegare de la duhovnic prin Sfânta Taină a Mărturisirii, s-au învrednicit a primi Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.