„Nu se clatină în credinţă cel care se sprijină cu tărie pe cuvântul Domnului.”
În Duminica a VII-a după Rusalii Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
Evanghelia acestei Duminici înfăţişează două vindecări minunate, săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos asupra a doi orbi şi a unui mut. Cu toate că Sfântul Evanghelist Matei prezintă foarte succint aceste minuni, prezentarea sa conţine multe şi profunde înţelesuri, deosebit de folositoare vieţii noastre duhovniceşti.
Privind credinţa celor doi orbi putem constata cu câtă convingere, în libertate deplină, ei spun lui Hristos: „Da!” Credinţa, prin urmare, înseamnă a spune lui Dumnezeu „da!”, fără nici un fel de constrângere şi fără nici un fel de dovadă. Argumentele aduse în sprijinul credinţei nu pot fi niciodată dovezi, în sensul adevărat al cuvântului. Dovada nu mai lasă loc de îndoială, pe când argumentul poate fi oricând disputat. Altfel spus: dovada constrânge, pe când argumentul convinge. Din acest motiv, Mântuitorul verifică întâi credinţa, apoi săvârşeşte minunea, ca nu cumva aceasta să fie dovada constrângătoare a credinţei.
Orbii erau convinşi de puterea lui Hristos, de aceea, atunci când Mântuitorul spune cuvintele „După credinţa voastră fie vouă!”, lor li se deschid ochii. O credinţă şovăielnică, nesigură, care nu se bazează pe un „da!” plin de convingere, nu poate face minuni. Un „da!” care are în spate multă îndoială pune piedică lui Dumnezeu în lucrările Lui minunate.
După citirea pericopei evanghelice PS Siluan a adresat un cuvânt de zidire către cei prezenți, vorbind despre principalele învățături duhovnicești ale fragmentul evanghelic. „Despre credință și despre vindecarea minunată este Evanghelia de astăzi, care ne îndeamnă să fim și noi niște apostoli ai credinței și mărturisitori ai ei. Și noi, asemenea orbilor, suntrm chinuiți de multe neputințe, dar dacă ne vom apropia cu credință de Mântuitorul Hristos vom primi vindecare, atât trupească cât ți sufletească,”a menționat Ierarhul Orheiului.
Evanghelia de astăzi, alcătuită numai din câteva versete, trebuie să ne întărim credinţa în realitatea şi adevărul minunilor Mântuitorului. Şi cu noi se pot întâmpla minuni, chiar şi astăzi, dar cu o anumită condiţie: să putem şi noi răspunde la întrebarea: Crezi tu că pot Eu să fac aceasta?, cu răspunsul: Da, Doamne! Atunci în mod sigur răspunsul de la Dumnezeu va veni: Fie după credinţa ta.