Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi în Duminica a XXVIII-a după Cincizecime, care a coincis în acest an și cu prăznuirea Sfintelor M. Mucenițe Varvara și Iuliana și a Cuv. Ioan Damaschin.
Cu acest prilej deosebit de prăznuire, la Mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Egumen al acestei Sfinte Mănăstiri, care s-a aflat în mijlocul mulțimii enoriașilor și a soborului de slujitori ai așezământului monahal.
Având binecuvântarea ierarhului, la sfârșitul Sfintei Liturghii, Pr. Arhim. Augustin, slujitor al mănăstirii, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică despre vindecarea celor 10 leproși, citită în cadrul Sfintei Liturghii de astăzi.
Această pericopă ne învață că de multe ori suferința, necazul și boala ne unesc, în timp ce starea de bine și de sănătate ne desparte. De asemenea, învățăm că recunoștința este și astăzi foarte rară și foarte grea oricărui om, și nu numai iudeilor le era greu să fie recunoscători, iar principalul obstacol al acesteia este îndreptățirea de sine.
Omul fuge de Dumnezeu pentru că are ispita existenței autonome, vrând să fie propriul său stăpân, dar și pentru că nu-și poate asuma starea de recunoștință. Neputința aceasta se datorează și stării lui de cădere și a păcatelor în care se află.
Recunoștința și mulțumirea este culmea și vârful existenței omului. Fiecare dintre noi avem pentru ce și către cine sa ne exprimăm permanent mulțumirea și recunoștința. Cine este recunoscător iese din sine spre celălalt, iar cel care se îndreptățește pe sine, se închide în sine, asfixiant și sinucigaș sufletește.
La sfârșit, cei prezenți au primit binecuvântarea și povețele duhovnicești ale Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei.