Astăzi 29 februarie/13 martie 2016, în Duminica izgonirii lui Adam din Rai, la Mănăstirea Curchi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroși credincioşi. Întrucât în această duminică există rânduiala de a ne ierta unii pe alții, ea mai este cunoscută și sub denumirea de „Duminica iertării”.
În cuvântul său de învăţătură adresat celor prezenţi Părintele Arhim. Siluan a explicat învăţăturile ce reies din pericopa citită astăzi la Sfânta Liturghie de la Evanghelistul Matei, capitolul 6, versetele de la 14 la 21, arătând că prin aceste cuvinte Mântuitorul ne învață cum trebuie să parcurgem corect perioada postului care urmează, această evanghelie fiind o lumină pentru sufletul nostru în toată această perioadă lungă de urcuş duhovnicesc interior spre Înviere.
În continuare, Preacuvioșia Sa a mai arătat și faptul că omul a fost creat inițial pentru Rai, cu scopul de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, și pentru comuniunea harică și veșnică cu El, iar nu pentru păcat şi pentru depărtarea de la cele sfinte şi sfinţitoare. „De aceea, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a mai dăruit șansa să apucăm și acest post, în ciuda vieții noastre nepăsătoare și trândave, și să ne grăbim a ne folosi de ea”, a menționat Starețul.
După ce a rostit cuvântul de învățătură către credincioși, PC Părinte Arhim. Siluan a citit rugăciunea de cerere a ajutorului lui Dumnezeu, pentru ca această perioadă a postului să o petrecem în cel mai ziditor mod spre trezirea și curățirea noastră sufletească și spre învierea din moartea păcatului.
La final, Părintele Stareț a vorbit şi de slujbele care se vor săvârşi în această primă săptămână a Postului Mare, arătând că aceasta este o săptămână specială, deoarece în mănăstire, în primele zile postul este aspru. Aceste prime două zile din săptămână sunt numite zile aliturgice, adică zile în care nu se săvârşeşte Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Însă în primele patru zile din post, seară de seară, se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul împărţit în patru stări, canon care ne creează atmosfera duhovnicească şi ne conştientizează starea noastră de păcătoşenie, de îndepărtare de Dumnezeu şi de nepăsare duhovnicească.