În Duminica a XVII-a după Cincizecime – cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.
Textul evanghelic din această Duminică prezintă un fragment din Predica de pe munte despre iubirea vrăjmașilor (Luca 6:31-36).
Pericopa evanghelică din această duminică ne arată destul de vădit că cei care se supun poruncilor dumnezeiești nu numai că moștenesc Împărăția veșnică, dar devin fericiți și în această viață trecătoare. Deoarece unii însă, gândindu-se că neamul omenesc, prin păcatul protopărintelui, a fost izgonit pe acest pământ ca să sufere întotdeauna și să fie pedepsit, socotesc că toate legile și toate poruncile lui Dumnezeu nu privesc deloc starea de pace și fericire a omului în lumea aceasta, ci în mod special doar mântuirea noastră sufletească. De aceea este necesar să arătăm că această părere înșelătoare se împotrivește nu numai învățăturii Dumnezeieștii Scripturi și pildelor învățate, dar și rațiunii celei drepte.
Să facem bine vrăjmaşilor noştri (Luca 6, 35), să ne rugăm, să-i binecuvântăm şi să nu-i blestemăm (Matei 5, 44). Să nu răsplătim răul pe care ni-l fac cu răul. Iar sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă : „Dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete dă-i să bea, căci, făcând aceasta vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui.”
Domnul a spus: „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea.” Cu aceste cuvinte începe Evanghelia iubirii vrăjmaşilor. La urma urmelor, dacă vrem ca oamenii să nu ne fie duşmani, să nu le fim nici noi lor. Dacă e adevărat faptul că oricine pe lumea asta are duşmani, atunci de bună seamă că şi noi suntem duşmanul cuiva! Dar cum să-ţi fie omul prieten dacă tu îi eşti duşman? Smulge aşadar rădăcina duşmăniei din inima ta, şi abia după aceea numără-ţi duşmanii. Cu cât mai desăvârşit ai să-ţi smulgi din inimă rădăcina cea rea şi toate vlăstarele care puiesc dintrînsa, cu atât mai puţini duşmani au să-ţi iasă la socoteală. Dacă vrei, deci, ca oamenii să-ţi fie prieteni, încetează mai întâi tu a le fi lor duşman, fă-te tu mai întâi prietenul lor. De îndată ce le vei fi semenilor tăi prieten, numărul duşmanilor tăi va scădea şi chiar va dispărea cu totul, – ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane.
Mulți dintre enoriași au primit Sfânta Euharistie, lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu.