„Folositoare grabnică, Maica Dumnezeului Celui de sus, pentru toți te rogi lui Hristos Dumnezeul nostru, lucrând mântuire tuturor celor ce aleargă la preaputernicul tău acoperământ…”
Luni, 4 noiembrie 2024, în ziua Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Kazan, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor prezenți.
În toate Bisericile regăsim în prim plan icoana Maicii Domnului în brațe cu Pruncul Sfânt, Domnul nostru Iisus Hristos. Acest lucru arată evlavia deosebită a creștinilor ortodocși pentru Maica Domnului. Aceasta izvorăște din credința Bisericii mărturisită la Sinodul al treilea Ecumenic de la Efes din anul 431 despre Sfânta Fecioară Maria. Ea este, după cum au mărturisit Părinții de la acest sinod, Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară. Adică „L-a purtat în sine pe Dumnezeu de necuprins” și este „cu adevărat Născătoare de Dumnezeu”, pentru că Cel Care S-a întrupat de la Duhul Sfânt în pântecele ei este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Icoana Maicii Domnului din Kazan este unică, prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână ‒ dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte.
Maica Domnului deschide inimile oamenilor atunci când aceștia îi adresează gândurile și cererile lor, când își pun toată nădejdea în ajutorul necondiționat al Fecioarei Maria, care este totodată mamă a tuturor. Rugăciunea către Maica Domnului curăţă sufletul de patimi și izbăvește din primejdii, unește mintea cu dumnezeirea, luminând-o și făcând-o sălaș al Duhului Sfânt, aducând omenirii darul Acestuia.
PS Siluan, Episcopul Orheiului, aniversează astăzi opt ani de la hirotonia în treapta de arhiereu. După slujbă, ierarhul a primit mesajele de felicitare ale preoților și credincioșilor cu prilejul acestei aniversări.