Blândul păstor, Sfântul Ierarh Nicolae, cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

La data de 9/22 mai, de sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului ierarh Nicolae din Mirele Lichiei în oraşul Bari, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Nicolae este numit „îndreptător al credinței” pentru că a apărat cu statornicie dreapta credință la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325, când erezia lui Arie amenința să tulbure Adevărul revelat. În același timp, este „chip al blândeților”, pentru că viața sa a fost marcată de o adâncă pace lăuntrică, de iubire față de oameni și de păstorire înțeleaptă și răbdătoare. Totodată, Sfântul Nicolae este văzut de Biserică drept „învățător al înfrânării”, un om care și-a curățit viața prin post și rugăciune, punând înainte de toate dorința de a fi aproape de Dumnezeu. Tocmai această înfrânare l-a făcut să poată fi și darnic, și milostiv, și păstor adevărat al turmei sale. Troparul său spune limpede că, prin smerenie, a dobândit cele înalte, iar prin sărăcie, cele bogate – o realitate a vieții duhovnicești, în care lucrurile nevăzute au mai multă greutate decât cele trecătoare.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca ocrotitor al celor nedreptățiți, sprijin al celor în primejdii și mângâietor al celor întristați. În el vedem o oglindire a iubirii lui Dumnezeu față de oameni – o iubire care nu are margini, pentru că izvorăște din însăși ființa Sfintei Treimi. Ajutorul său grabnic nu este o poveste, ci o experiență vie pentru mulți credincioși care l-au chemat în rugăciune cu inimă curată.

Sfințenia nu este doar o stare înaltă moral, ci comuniunea reală cu Dumnezeu. Este lucrarea harului în viața omului, care curăță mintea, luminează inima și umple sufletul de pace. Apostolul Petru spune: „Fiți sfinți, precum și Eu sunt sfânt” (I Petru 1, 16). Sfântul Nicolae este o dovadă vie că această chemare a lui Dumnezeu este cu putință de împlinit. Până la sfârșitul veacurilor, vor exista astfel de oameni care, asemenea lui, vor chema harul dumnezeiesc peste lume.

Cuviosul Siluan Athonitul spunea: „Când nu vor mai fi rugători pe pământ, lumea se va sfârși.” De aceea, existența sfinților precum Sfântul Nicolae este mai mult decât un model: este o ancoră pentru întreaga lume. Prin ei, mila lui Dumnezeu se revarsă tainic și neîncetat.

Ne rugăm Sfântului Ierarh Nicolae nu doar să ne fie pildă, ci să ne și ajute cu rugăciunile sale. Căci adeseori știm ce ar trebui să facem, dar ne lipsește puterea de a împlini. Avem nevoie de ajutor din cer, de întărire, de mijlocire.

Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *