Recent, la reședința mitropolitană a avut loc adunarea stareților și starețelor de la mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Chișinăului.
Portalul Moldova Ortodoxă, a adresat câteva întrebări Preacuviosului Părinte Arhimandrit Siluan (Șalaru), preşedintele Departamentului mitropolitan Mănăstiri şi Viaţă Monahală şi exarhul mănăstirilor din Republica Moldova, cu privire la hotărârile luate în cadrul acestei adunări.
– Preacuvioase părinte, Biserica Ortodoxă din Moldova în ultima perioadă tot mai des este chemată să se pronunțe cu privire la aspecte de ordin politic, precum integrarea europeană sau asupra unor probleme de ordin moral, legiferarea păcatelor strigătoare la cer, cum ar fi homosexualitatea; ce poziție au luat conducătorii obștilor monahale referitor la aceste probleme stringente?
– Conducătorii obștilor monahale dintodeauna au stăruit să vină în sprijinul Bisericii. În acest sens este nevoie de o conlucrare frățească între toate mădularele Bisericii (mănăstiri, parohii, departamente mitropolitane, asociașii ortodoxe etc) spre bunul mers al lucrurilor în Biserica Ortodoxă și în sociatatea în care trăim.
În momentele de grea încercare când legile votate de guvernanți contravin învățăturii Credinței noastre Ortodoxe, Cuvântul Bisericii trebuie spus sus și tare. Astfel este nevoie ca Mitropolia noastră să formuleze un punct de vedere bine argumentat, în duhul Sfintei Scripturi și al Învățăturii Sfinților Părinți, fără a oscila către diferite curente extremiste.
– Care sunt în acest sens soluțiile de depășire a situației și menirea Bisericii?
– Biserica are o menire mai înaltă în această lume. Menirea Bisericii este de a lupta împotriva păcatului, iar păcatul a existat în lume încă de la căderea protopărinților. Totodată, noi fiii Bisericii lui Hristos trebuie să luptăm cu păcatul, nu și cu cei care fac păcatul. Cei care fac păcatul trebuie cercetați, corectați, sprijiniți moral, reorientați cu fața spre Hristos, până la părăsirea în totalmente a patimii stăpânitoare. Or, nu este nici în duhul Bisericii corect să ieși în piață, să strigi în gura mare și să tragi de păr pe păcătos sau păcătoasa care este stăpânită de păcatele sus menționate.
Totodată ieșirile unor confrați de-ai noștri în fața parlamentului nu au adus nimic mai mult decât instigare la ură și apă la moara unor partide politice, iar Biserica nici într-un caz nu trebuie implicată în lupte politice… E foarte important ca noi să păstrăm Credința Ortodoxă, dar nu prin metoda «maidanului», ci prin îndreptarea cu blândețe și dragoste a celor care stăruiesc în păcat.
– Preacuvioase părinte, cum rămâne cu integrarea europeană, va sprijini Biserica noastră intențiile guvernanților de a ne duce în Europa?
– Repet, Biserica nu trebuie implicată în lupte politice, noi reprezentații Bisericii trebuie să ne rugăm pentru conducătorii țării, ca ei la rândul lor să conducă țara cu bună chibzuință și pricepere, indiferent în care uniune ne vor duce, europeană sau asiatică, ori noi cunoaștem cu toții vechea zicală: nu este pădure fără uscături. Interesul Bisericii este unitatea, prosperarea morală a societății și nu în ultimul rând mântuirea sufletelor!