Slujire arhierească în Duminica Sfântului Ierarh Grigorie Palama la Mănăstirea Curchi

«Luminător al dreptei credinţe, sprijinul Bisericii şi învăţătorule, podoaba monahilor, apărătorule cel nebiruit al teologilor; făcătorule de minuni, Grigorie, lauda Tesalonicului, propovăduitorule al harului, roagă-te pururea să se mântuiască sufletele noastre.» (Troparul Sfântului)

În Duminica a doua din Postul Mare, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Curchi. Continuând a păși pe treptele Postului Mare în urcușul nostru duhovnicesc spre Înviere, astăzi Biserica noastră se află în duminica a doua din post, cea a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, pe care o putem și a doua duminică a Ortodoxiei.

Vorbind despre Sfântul Grigorie Palama, putem spune că a fost un isihast, teolog, preot, luptător împotriva ereziilor, un mare trăitor atonit care a teologhisit, învaţat şi și-a călăuzit turma duhovnicească, opunându-se ferm tuturor ereziilor. «Numeroşi părinţi cu darul discernământului duhovnicesc au descoperit că învăţăturile Sfântului Grigorie Palama sunt la fel de valabile şi astăzi. Omul contemporan, caracterizat prin egocentrism şi nestatornicie, ar trebui să studieze şi să pună în aplicare învăţăturile Sfântului Grigorie, apărătorul teologiei şi trâmbiţa Harului divin, un om care L-a cunoscut pe Dumnezeu», ne spune ÎPS Hierotheos (Vlachos).

În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni și cereri speciale, ce se rostesc la vreme de primejdie și în caz de boli molipsitoare.

„Slăbănogul a auzit cuvântul fiule și a fost înfiat de către Tatăl cel Ceresc și, lipindu-se de Dumnezeu, Cel fără de păcate, a devenit îndată și el lipsit de păcate, prin iertarea păcatelor; și ca să urmeze și primenirea trupului, el primește mai întâi sufletul mai înălțat decât păcatul, de la Cel ce cunoștea că, la început, sufletul său căzuse în capcanele păcatului și bolile trupului și moartea au urmat după dreapta judecata” (Sf. Grigorie Palama, Omilii la vindecarea slăbănogului, 9)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *