Protopopiatul Orhei a organizat Festivalul Cântecului Pascal cu genericul „Sub lumina Învierii”

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, în perioada Săptămânii Luminate, Protopopiatul de Orhei, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), a organizat prima ediție a Festivalului Cântecului Pascal cu genericul „Sub Lumina Învierii”. Acest eveniment a avut loc în perioada 15-17 aprilie, desfășurându-se în cadrul a trei parohii din sectoarele Protopopiatului, în prezența Părintelui Protopop, a reprezentanților autorităților locale, a Părinților Șefi de sectoare, a preoților din parohii și a mulțime de enoriași.

Fiecare zi a Festivalului a reprezentat adevărate spectacole de muzică sacră și întâlniri de suflet la care se simţea marea dorinţă de-a vesti prin cântec și poezii Învierea lui Hristos de către ansamblurile vocale și corurile prezente.

Prima zi a festivalului s-a desfășurat în incinta Bisericii „Tuturor Sfinților” din s. Pohrebeni, r-ul Orhei, preot-paroh Protoiereul Victor Ceban. La acest Festival s-au prezentat 6 colective din 5 sate ale raionului, cu repertorii foarte bogate şi bine pregătite. Sărbătoarea a fost declarată deschisă de către Părintele Arhimandrit Siluan (Șalari), Protopop de Orhei, care a vorbit despre bucuria Învierii și importanţa organizării acestui Festival în cadrul Protopopiatului. În continuare au evoluat colectivele artistice din parohiile Chiperceni, Step-Soci, Biești, Zahoreni și Cigoreni.

În cea de-a doua zi a Festivalului, gazdă a fost parohia „Minunea Arhanghelului Gavriil” din satul Jora de Sus, preot-paroh Ilie Tertea. Manifestările au avut loc la Casa de Cultură din localitate, unde au evoluat grupurile corale ale parohiilor Jora de Sus, Jora de Mijloc, Susleni, Jora de Jos, Vîșcăuți, Bulăiești, Berezlogi, Hîjdieni, Mîrzești și Mîrzaci, dar și Fanfara de copii a comunei Jora.

A treia zi a Festivalului a avut loc la parohia „Sfânta Treime” din satul Zorile, preot-paroh Ștefan Baleca. Festivalul a fost prefațat de slujba rânduielii de binecuvântare și sfințire a noii Biserici, oficiată de un numeros sobor preoțesc în frunte cu Părintele Arhimandrit Siluan, Protopop de Orhei; după care, în fața Bisericii, au evoluat colectivele artistice din satele Zorile, Ciocîlteni, corul de femei al Bisericii „Sf. Dumitru” din or. Orhei, corul de copii din s. Cișmea, corurile parohiilor Mitoc, Cucuruzeni, ansamblul Casei de Cultură din s. Cucuruzeni, corurile parohiilor Brăviceni, Pelivan, Mălăiești, Morozeni, Puțintei, Hulboaca, Ghetlova și Bolohani.

În toate cele trei zile cât a durat Festivalul, participanții au admirat împrejurimile, apoi şi-au etalat calităţile vocale, cântând diverse slăviri și imne pascale, aduse din regiunea de unde provin. Adunate din negura vremilor, cântecele pascale au fost interpretate de cele peste 30 de colective artistice de maturi şi copii din diferite localități ale raionului Orhei, invitate la sărbătoare.

Ansamblurile participante au interpretat cântece pascale, vestind Învierea Domnului Iisus Hristos și au  revărsat  din plin, asupra sufletelor  tuturor celor prezenți la festival  un val de bucurie şi de speranţă, căci sărbătoarea Învierii este, în mod deosebit, sărbătoarea bucuriei duhovnicești. De fiecare dată, interpreţii nu au ratat şansa şi enunțau „Hristos a Înviat”.

Potrivit Protopopului, participanţii au reuşit şi de această dată să impresioneze prin ţinuta scenică, nivelul măiestriei interpretative, autenticitatea şi veridicitatea melodiilor, portul, dar şi conţinutul materialului adus în scenă. Atmosfera pascală s-a resimţit şi prin lansarea unei expoziţii de pască, cozonac şi ouă încondeiate. Cei prezenţi au examinat atent deliciile aduse de către fiecare localitate.

Entuziasmul participanţilor, dar şi bunăvoinţa organizatorilor ediţiei din acest an, este un indiciu concludent care motivează organizarea unor noi şi noi evenimente de acest fel, menite să-L proslăvească pe Hristos şi să propage frumosul printre oameni. Toţi cei prezenţi, în deplină împlinire, au mulţumit Domnului pentru ajutor, lăudându-I numele şi proslăvindu-I bunătatea.

La finalul festivalului Protopopul de Orhei, a menţionat că epicentrul Sfintelor Paşti îl constituie participarea la celebrarea Învierii, dar pe lângă aceasta, slujitorii şi credincioşii ştiu să-şi exprime dragostea pentru Hristos prin frumoase manifestări cultural-artistice.

Totodată, Părintele Protopop Siluan (Șalari) a înmânat  colectivelor folclorice diplome de participare și câte o carte de poezii editată la Mănăstirea Curchi pentru promovarea valorilor creștine, îndemnându-i ca în această perioadă a Învierii Domnului, dar și în toate zilele vieții noastre să rămânem cu Hristos Domnul și Biserica Sa Drept-măritoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *