La Orhei a debutat SEMINARUL METODOLOGIC REPUBLICAN „ŞCOALA, BISERICA ŞI COMUNITATEA: PARTENERIAT PENTRU EDUCAŢIE”

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al  Chișinăului și a Întregii Moldove, în dimineața zilei de astăzi, vineri, 8 februarie 2019, în Sala de Festivități a Instituției Publice Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din or. Orhei, au început lucrările Seminarului Metodologic Republican „Şcoala, Biserica și Comunitatea: parteneriat pentru educaţie”, Ediţia a VIII-a.

Seminarul este organizat de către Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Direcţia Generală Educaţie a Consiliului Raional Orhei, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova, Consulting & Learning Center Excellenceplus, Moldtelecom SA  și IP Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, din or. Orhei.

La Şedinţa în plen din debutul întrunirii au fost prezenți: Ierarhul Orheiului, PS Episcop Siluan, Vicar mitropolitan, dl Iurie Siloci, vicepreședintele raionului Orhei, dna Corina Lungu, responsabil Religie MECC, inspectori şcolari şi metodişti-formatori, responsabilii de predarea religiei din cadrul Direcţiilor Educaţie din raioanele țării,  preoți și profesori de religie din cadrul Vicariatului de Orhei.

În deschidere, elevii instituției gazdă, coordonați de profesorii Angela Patraș și Oxana Mardare, au prezentat activitatea extracurriculară „Lumină lină – Logos Sfânt”, după care a urmat prezentarea Liceului de către dna Ana Ceban, directorul LT „O. Ghibu”, Orhei.

Către cei prezenți s-a adresat și Episcopul Siluan de Orhei, care a prezentat realizările culturale și educaționale în Orheiul creștin-ortodox. Ierarhul orheian a apreciat în adresarea sa faptul creării unei sinteze frumoase între misiunea Bisericii şi misiunea Şcolii, adresând mulțumiri tuturor factorilor care au contribuit ca după acești  ani de educaţie religioasă în şcoli să se constate existenţa unor realizări deosebite – aceasta demonstrând că prezenţa disciplinei religia în şcoală reprezintă un act misionar crucial pentru Biserică şi societatea de astăzi.

Totodată, Episcopul Orheiului a transmis arheiereștile binecuvântări ale ÎPS Mitropolit Vladimir și a înmânat diplome arhierești celor implicați în organiarea ediției din acest an a seminarului metodologic republican.

După Ședința în plen, participanții s-au deplasat la orele publice și actvitățile curriculare, după cum urmează: 

  • Iulian Rață, LT „O. Ghibu”, clasa a IX-a;
  • Spiridon Pahom, Gimnaziul „M. Eminescu”, clasa a VII-a;
  • Iov Cristea, LT „I. L. Caragiale”, clasa a XI-a;
  • Agafian Rodica, LT „A. Russo”, clasa a II-a.

În după amiaza zilei, începând cu ora 15.00, va urma cea de-a III-a sesiune a seminarului, care va cuprinde Atelierul de formare cu tema  „Formarea conceptului despre lume la tineri. Expectanțele dezirabile la tineri prin ora de Religie”, moderat de Dr. în psihologie Ecaterina Moga, Consulting & Learning Center Excellenceplus, urmat apoi de Festivalul cântecului religios „Orheiul ortodox”, Ediția I, coordonat de V. Chiperi, dir. adjunct, prof. istorie și educația civică, gr. did. Superior, L. Rață, profesor de religie, grad didactic II și L. Pantaz, profesoară de istorie și educația civică, grad didactic I.  

Ediţia din acest an este dedicată contextualizării interdisciplinarității în cadrul orelor de religie.

 

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *