Duminica Samarinencii la Mănăstirea Curchi

În Duminica a V-a după Sfintele Paști, cunoscută și sub numele de „Duminica Samarinencii”, credincioșii au pășit pragul Mănăstirii Curchi pentru a participa la slujba arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În Duminica Samarinencei, Evanghelistul Ioan ne relatează o „înviere din moartea păcatului” a unei femei samarinence. Evanghelia după Ioan (4, 5 — 42), relatează întâlnirea lui Fotini, femeia samarineancă, cu Domnul Iisus Hristos la puțul lui Iacov Patriarhul. Ea s-a pocăit după discuția avută cu Mântuitorul și L-a propovăduit pe Iisus ca fiind Hristosul. De aceea, este considerată ca fiind printre primii care au propovăduit pe Hristos ca Vestea cea Bună împlinită.

După tradiție, Apostolii au botezat-o pe femeia samarineancă din Sihar cu numele de Fotini, adică „cea luminată”. După moartea martirică a apostolilor Petru și Pavel, sfânta Fotini a părăsit Samaria și Siharul cu întreagă familia sa, și au călătorit la Cartagina, unde au propovăduit pe Hristos.

Părintele Ilie (Cleopa), comentând această Evanghelie subliniază: „convorbirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu femeia samarineancă  — este o lecție de catehizare creștină și o călăuză pe calea mântuirii pentru noi toți. În această Evanghelie, preoții învață cu câtă înțelepciune trebuie să câștige sufletele oamenilor pentru viața veșnică, știind că nu este meșteșug mai mare și mai greu decât acela de a vâna pe cei păcătoși la pocăință.

În Evanghelia de astăzi, creștinii buni învață că „apa cea vie”, dătătoare de viață a credinței ortodoxe și toate izvoarele mântuirii se află numai la fântâna vieții care este Biserica. Aici ne așteaptă Hristos să venim să ne închinăm, să ne rugăm, și să-L lăudăm, să ne mărturisim păcatele și să-I cerem iertare și mântuire”.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *