Duminica „Intrării Domnului în Ierusalim” la Mănăstirea Curchi

Praznicul împărătesc al „Intrării Domnului în Ierusalim” a fost sărbătorit și în acest an cu multă evlavie de obștea Mănăstirii Curchi, care s-a rugat împreună cu numeroșii credincioși veniți la sărbătoare. Asemeni populației Ierusalimului, și aceștia s-au deschis harului dumnezeiesc pentru a-L primi pe Mântuitorul Hristos în inimile și sufletele lor, manifestând aceasta într-un mod festiv și comunitar: „Au luat ramuri de finic și au ieșit întru întâmpinarea Lui”.

Cu acest binecuvântat și solemn prilej de bucurie duhovnicească, PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală” și Protopop de Orhei, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, a slujit sfânta și dumnezeiasca liturghie praznicală în biserica de iarnă a mănăstirii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii cu prilejul mărețului praznic al „Intrării Domnului în Ierusalim”, Părintele Stareț Siluan a vorbit credincioșilor despre importanța acestui eveniment principal din viața Mântuitorului pe care îl rememorăm astăzi: „Această Sărbătoare a Întâmpinării Domnului în cetatea Ierusalimului cu ramuri e o sărbătoare a reîntineririi duhovnicești continue…. Mântuitorul a acceptat acum să fie aclamat ca Stăpân de către iudei numai ca să le dea pildă că Cel ce merge la moarte pentru întreaga omenire, Fiul lui Dumnezeu, trebuie să fie preamărit mai mult decât oricare alt om. Aceasta a vrut să le arate Domnul prin intrarea Sa triumfală în Ierusalim, dar ei n-au priceput… Ei nu pricepeau că Împărăţia Sa este împărăţia păcii, a iertării şi a iubirii, ci văzându-L călare şi înconjurat de atâta popor, a crezut că Mesia a dat semnalul revoluţiei împotriva puterii romane. Fiecare iudeu credea că acum începe realizarea aspiraţiilor lor politice, o împărăţie pământească”.

De asemenea, PC Părinte Arhim. Siluan a vorbit celor prezenți și despre semnificația zilelor din săptămâna care urmează, îndemnând credincioșii să trăiască Mântuitoarele Patimi ale Domnului Hristos cu smerenie și pocăință pentru păcat: „Să alergăm şi noi înaintea Mântuitorului, să aşternem înaintea Lui florile şi ramurile de finic ale credinţei noastre şi hainele faptelor noastre frumoase, deschizând larg porţile cetăţii inimii noastre ca să intre Domnul puterilor. Amin.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *