Duminica a V-a după Cincizecime la Mănăstirea Curchi

În Duminica a V-a după Cincizecime — (a Vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Ca de fiecare dată, sfântul locaş s-a dovedit a fi neîncăpător pentru credincioşii dornici de a împărtăşi bucuria Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, şi de a mulţumi Bunului Dumnezeu pentru neţărmurita Sa bunătate.

Evanghelia citită la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din Duminica a V-a după Rusalii, face pomenire de vindecarea celor doi demonizați din Gadara. Din această pericopă evanghelică înțelegem că diavolul muncește pe om atât cât omul îi dă putere asupra sa. Dar trebuie să avem nădejde la Mântuitorul Hristos și să fim conștienți că ne aflăm permanent într-un război nevăzut cu forțele întunericului. De aceea — suntem îndemnați de către Sfântul Apostol Pavel ca să fim treji tot timpul, și să ne folosim de armele împotriva diavolului: smerenia, postul și rugăciunea.

Sfinții Părinți afirmă că diavolul are asupra noastră doar atâta putere cât îi oferim noi. Dumnezeu îi îngăduie diavolului să existe doar pentru a ne putea pune la încercare propria libertate. Însă Dumnezeu nu îngaduie niciodată ca omul să fie ispitit peste puterea lui și fără un scop anume. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că: „diavolul face toate eforturile sale pentru a ne ispiti, el ne încearcă de aproape și ne întinde din toate părțile piedici pentru ca să ne piardă. Trebuie să priveghem și să-i închidem porțile. Să nu-l lăsăm să se apropie nici în cele mai mici lucruri, pentru a ne scăpa și în cele mai mari”. De asemenea, fără rugăciune, expresie desăvârșită a iubirii de Dumnezeu, nu ne putem izbăvi de patimi și nici nu putem ieși de sub influența duhurilor celor rele.

Sfântul Apostol Pavel spune: ,,Rugați-vă neîncetat!”. Rugăciunea este o conlucrare tainică a sufletului cu harul dumnezeiesc. Prin rugăciune omul cere ajutorul lui Dumnezeu, ca să primească de la El eliberarea de patimi, vindecare de boli și izbăvire de necazuri.

După Rugăciunea Domnească, enoriașii veniți în casa Domnului au primit Sfânta Euharistie, lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *